SİMDER Başkanı Güney açıkladı! İşçilik maliyetleri yüzde 200 arttı

SİMDER Başkanı Güney açıkladı! İşçilik maliyetleri yüzde 200 arttı

Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, işçilik maliyetlerinin yüzde 200 arttığını açıklayarak, "Nitelikli elemanlar AB ülkelerine gidiyor" dedi.

Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, işçilik maliyetlerinin Samsun'da yüzde 200 arttığını açıkladı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Buna göre maliyet endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66,46 yükseldi. Yıllık bazda malzeme endeksi yüzde 52,18 ve işçilik endeksi yüzde 113,27 artış gösterdi.

NİTELİKLİ İŞÇİ BULMAK ZORLAŞTI
Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, yapı sektöründeki işçi maliyetlerinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirterek, "İşçilik maliyeti Türkiye genelinde yüzde 113 artmış olabilir. Ancak Samsun özelinde bizim kıstaslarımıza ve ölçümlemelerimize göre yüzde 200 arttı. İşçilik maliyetlerinin artması bir tarafa, işçi bulmak da zaten mümkün değil zaten. Hem işçi maliyeti arttı, hem de nitelikli ve vasıflı işçi bulmak da artık yapı sektöründe bulmak zor hale gelmeye başladı" diye konuştu.

İŞÇİLER YURT DIŞINA GİDİYOR
Karadeniz insanının yapı sektöründe maharetli insanlar olduğu için yurt dışına gittiklerini ifade eden SİMDER Başkanı Güney, "Romanya, Bulgaristan, Polonya ve Almanya gibi birçok Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'den çok hızlı bir şekilde yapı sektöründe elemanları çekmeye başladı. Özellikle bizim bölgemiz Karadeniz'de yapı sektöründe çalışan işinde mahir nitelikli elemanlar mevcut. Kalıp, demir ve duvar ustaları çok yetenekli insanlardır. Dolayısıyla bunlara talep biraz daha fazla. Bu nedenle bizim işçilik maliyetlerimiz çok artmasına ve bunu sineye çekmemize rağmen işçi bulmakta çok güçlük çekiyoruz" şeklinde konuştu.
 
YAPI SEKTÖRÜ YAKIN GELECEKTE DURABİLİR
Başkan Güney, yapı sektörünün durma noktasına geldiğini dile getirerek, "Sadece işçi değil, malzemenin de artışı yapı sektöründe ürettiğimiz ürün olan konuta maliyetleri tam aksettirmemizin verdiği problem üstüne sıkı para politikasının getirdiği bir sıkıntısını üst üste koyunca, yapı sektörü durma noktasına geldi. 1-2 yıl daha bunun devam edeceğini öngörüyoruz. Sorunlar çözülmezse yakın gelecekte yapı sektörünün durabileceğini öngörüyoruz." diye konuştu. İnşaat sektörünün yavaşlamasının zararlarını hatırlatan Güney, "Yapı sektörünün yavaşlaması gördüğünüz gibi piyasaya aksediyor. Konut kiraları anormal yükseldi. Millet kira için birbirini mahkemeye veriyor. Yapı sektörü yıllık konut ihtiyacını karşılayamazsa, o talebi arz edemezse mevcut yapı stoğu yani mevcut konutların fiyatları yukarı çıkar" dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: MORTGAGE SİSTEMİ
Çözüm önerisi olarak mortgage (uzun vadeli ipotekli konut kredisi) sistemini tavsiye eden SİMDER Başkanı Güney, "Yapı sektöründeki maliyetleri aşağı çekmenin imkanı yok. Malzemeler pahalandıkça konuta da aynısını yansıtmak zorundayız. Bir kısır döngüye girdik. Bu döngüden çıkmamız için Avrupa ve Amerika'daki gibi tüketicinin konut ihtiyacına ulaşmasını sağlamamız gerekiyor. Türkiye'deki en uzun vade konut kredisi 10-12 yıllık. Bunu mortgage ile 15-20 yıla yayarak, konut piyasasındaki sıkışıklığı gidermek mümkün olur" diye konuştu.

Tugay BAŞSAN / Gazete Gerçek

Haber Linki:

https://www.gazetegercek.com.tr/simder-baskani-guney-acikladi-iscilik-maliyetleri-yuzde-200-artti/123016/

Sosyal Medyada Paylaş